Förnyad sittstrejk vid Mynttorget i Stockholm – mot nya, tillfälliga asyllagen – nu inne på 4:e dagen

Publicerat: september 16, 2016 i Asylrörelsen, Human rights, NGO

OBS! Uppdatering 160919: Man har nu beslutat att avsluta demonstrationen, det blir alltså ingen demo 20, 21 och 22:a september! /Hanna T.

Idag, fredagen den 16 september 2016, har den grupp som tidigare sittstrejkade utanför Riksdagshuset vid Mynttorget i Stockholm, igen demonstrerat i 4 dagar. I helgen blir det även en större manifestation med demonstrationsmarch och inbokade talare.

Gruppen som tidigare genomförde en sittstrejk vid Mynttorget, har nu alltså återkommit med förnyade krafter och kommer att demonstrera i minst 10 dagar till – mellan den 12:e och den 22:a september. Event för nuvarande aktion finns på Facebook och mer info finns där:
https://www.facebook.com/events/230828937318264/

160912-2
Foto från demonstrationens andra omgång, första dagen, den 12:e september

Imorgon, lördag sker en stor manifestation med demonstration och inbokade talare och den kommer att ske mellan kl 13.00 och 15.00. Mer info finns på följande event:
https://www.facebook.com/events/615294191978502/

Talarlistan är lång och består just nu av följande personer:

Diaa Aljolan, TRU (Temporary Residence Unjust)
Mohammed Msouti, TRU (Temporary Residence Unjust)
Tareq Aladailai, TRU (Temporary Residence Unjust)
Andrés Esteche, RFSL Stockholm
Oleg Ivanov, RFSL Newcomers
Nadia Al Haj, Föreningen Syrien-Sverige
Julius Ntobuah, aktivist från Kamerun
Temesgen Bekele Aga, Ethiopian Refugee Association
Emma Persson, advokat, Flykting- och asylgruppernas Riksråd
Cecilia Johnsson, LUF Storstockholm
Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet
Eric Luth, Centerpartiets Ungdomsförbund
Alexander Petersson, SSU Stockholm
Eliot Wieslander, Läkare i Världen
Mariam Osman Sherifay, Socialdemokrater för Tro & Solidaritet
Elin Gauffin, Rättvisepartiet Socialisterna
Viktoria Kawesa, Feministiskt Initiativ Stockholm
Amira Ibrahim, Sveriges Ungdomsråd
Konferencier är Rasha Daoud, TRU (Temporary Residence Unjust)

Man har redan tidigare i veckan träffat Christian Höj Larsen från Vänsterpartiet, ansvarig för Migrations- och flyktingfrågor för Vänsterpartiet i riksdagen, och några av hennes kollegor, i samband med Riksdagens öppnandeceremoni.
160912
Foto från 12:e september, då Christina Höj Larsen (V) med kollegor, besökte gruppen. I mitten ses Christina Höj Larsen och till vänster om hennes ses gruppens talesperson Rasha Daoud.

Även representanter från Rättvisepartiet Socialisterna har flera gånger besökt gruppen. Här är länk till den senaste artikeln om strejken , i Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv.
http://offensiv.socialisterna.org/sv/1217/kampanj/12770/

Vad gruppen vill, har man även framfört till politikerna i både riksdag och regering, genom att redan under den tidigare sittstrejken som hölls, framföra sina krav. De formuleras i det följande:
”Bästa hälsningar
Vi (familjer, vuxna och barn, äldre och yngre) ber i första hand riksdagen, lagrådet och justitiedepartementet samt ansvariga personer för migrationsfrågor att rätta till den tillfälliga lagen trädde i kraft den 20 juli 2016.
Det är allmänt känt att Sverige har genom tiden, i alla dess former av regeringar, varit känt för rättvisa och jämlikhet och inte gör skillnad mellan olika grupper i samhället. Vi har lärt oss att det är en mänsklig rättighet att leva i trygghet och säkerhet utan oro för en osäker framtid.
Dessa utgör en mänsklig rättighet som bör omfatta även oss flyktingar som har kommit till Sverige. Vi har rätt att lära oss svenska, satsa på vår framtid i landet och arbeta målmedvetet med känslan av att det liv vi bygger upp ska bestå. Den nya lagen hindrar oss tyvärr ifrån att uppnå dessa mål.
Den lag som har antagits utgör en retroaktiv lagstiftning som inte bör förekomma i ett rättssäkert land, genom att ge tillfälliga uppehållstillstånd till alla oavsett vilket datum de kom till Sverige med undantag av barn och familjen som befinner sig i Sverige.
För det första har lagen gjort skillnad på olika människor enbart på den grund av om de har tagit med sig ett barn till Sverige eller inte. Man har inte tagit i beaktande att det finns exempelvis personer som har sina familjer kvar i hemlandet eller på flyktingläger i andra länder. Lagen är därför inte barnvänlig så som man vill ge en bild av den.
Det utgör dessutom diskriminering mellan olika samhällsgrupper som inte är tillåten i den moderna lagstiftningen. För det andra har lagen varit orättvis mot de som har fått vänta på migrationsverkets långa handläggningstider och beslut. Det finns många exempel på personer som kom samtidigt till Sverige men där någon hann få sitt beslut från migrationsverket innan den 20 juli och därmed fick permanent uppehållstillstånd medan andra hade oturen att ärendet dröjde längre än så och därmed fått tillfälligt uppehållstillstånd.
För det tredje har det till och kommit personer efter den 24 november 2015 när beslutet om den nya lagen kom men som likväl hann få beslut innan 20 juli och därmed fick permanent uppehållstillstånd. Vi som har drabbats av den retroaktiva lagen kom till Sverige innan regeringen beslutade att lagen skulle ändras. Inte i något annat sammanhang eller något rättssäkert land är det accepterat med en retroaktiv lag om den är till nackdel för de enskilda.
När vi bestämde oss för att komma till Sverige var det med tanke på att vi litade på de svenska lagarna och dessa lagar angav att vi skulle få permanent uppehållstillstånd. Det är visserligen sant att den press som Sverige har upplevt i migrationsfrågan har föranlett hårdare regleringar men det i sig får aldrig äventyra rättssäkerheten för människorna vilket har skett i detta fall.
Vi menar att denna lag strider mot andan i Regeringsformen kapitel 2 och § 10 och Europakonventionens artikel 7. Det är visserligen så att det inte är fråga om straff för ett brott men för oss flyktingar är detta beslut att jämställas med straff.
Vi vill därför be alla berörda instanser att ändra beslutet så att den inte ska omfatta personer som har ansökt om asyl i Sverige innan regeringen kom ut med information om att lagen skulle ändras utan alla som ansökte om asyl innan den 24 november 2015 och som beviljas uppehållstillstånd ska kunna få ett permanent tillstånd.
Högaktningsfullt.”

Gruppens främsta krav gäller alltså de som kom innan den nya, tillfälliga lagen trädde i kraft, att de skall behandlas enligt den lagskrivning som gällde då de kom in i landet. Min personliga åsikt är, som jag tror att jag nämnt i tidigare blogginlägg och som många inom Asylrörelsen håller med om, är att att det egentligen inte räcker med att åstadkomma rättvisa för de som kom före den nya, tillfälliga lagen. Det är helt enkelt inte nog. Hela lagen behöver rivas, då den även för de som kom efter att den trädde i kraft, åstadkommer alltför stor skada på så många olika plan för flyktingar, sett ur alla aspekter, familjemässiga, hälsomässiga, studie-, jobb- och bostadsmässiga. Att börja bygga upp ett liv och en tillvaro för 13 månader är omöjligt för de flesta, för en flykting med mindre nätverk och resurser kan det för vissa vara en förlamande omöjlighet.

Kampen för rätten till asyl fortsätter!
Hanna Tellholt
Göteborg den 16:e september 2016

Länkar:
Länk till gruppens sida på Facebook:
https://www.facebook.com/groups/1134284383276701/

Tidigare blogginlägg angående strejken 160805, 160807 och 160813:
https://happytogobattle.wordpress.com/2016/08/05/strejk-pa-mynttorget-mot-den-nya-tillfalliga-asyllagen/

https://happytogobattle.wordpress.com/2016/08/07/sittstrejken-pa-mynttorget-forvantas-fortsatta/

https://happytogobattle.wordpress.com/2016/08/13/sittstrejkens-10e-dag-pa-mynttorget-idag/

TV4 Nyhetsinslag 160804 – sänds på TV4Play:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3466512

Reportage i SVT 160803:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hundratals-asylsokande-i-protest-utanfor-riksdagen

Tidigare artikel på Rättvisepartiet Socialisternas hemsida 160804:
http://www.socialisterna.org/sv/2/1/12676/

Artikel på FARR:s hemsida 160804:
http://www.farr.se/sv/aktuellt-a-press/notiser/1329-we-want-our-sorrow-to-end

Artikel i VLT 160803:
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.4128165-vasterasare-ska-sittstrejka-i-protest
Reportage i SVT 160209 om Faher Aldaher som omnämns i VLT:s artikel
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/han-flydde-kriget-och-lamnade-karleken-i-syrien

Video publicerad 160816, som även har visats av Västerås Lokal-TV:
https://www.youtube.com/watch?v=C_3Zs8pKwd0&feature=share

Facebookgrupp – Our future deserves reconsideration:
https://www.facebook.com/groups/264560530603026/

Grupp Freedom for Syria and All Peoples:
https://www.facebook.com/groups/OccupySyria/?fref=ts

Artikel från 2008 i Stockholms Fria Tidning – Om läget i Bagdad:
http://www.stockholmsfria.se/artikel/67837

13880309_289232758102071_635491174645439333_n

TILLFÄLLIGA ASYLLAGEN

  • Personer som klassas som konventionsflyktingar får treåriga uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande, den största gruppen förra året, får uppehållstillstånd i 13 månader.
  • När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas, om personen kan försörja sig.
  • En person som inte fyllt 25 år ska bara beviljas permanent uppehållstillstånd om han eller hon fullföljt gymnasieutbildning eller motsvarande.
  • Kvotflyktingar ska fortfarande beviljas permanenta uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till familjeåterförening.
  • Konventionsflyktingar ska ha rätt att ta hit make, sambo och barn under 18 år.
  • Ett försörjningskrav införs som innebär att man måste kunna försörja den anhörig som kommer till Sverige.FortressEU
kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.