Jalla, jalla, Solna åt alla! Alla till Bredkilsbacken 1 i Solna!

Publicerat: november 4, 2018 i Human rights

181106 kl 11.00: Och idag har man alltså kallat till möte. Ur Pressmeddelandet:
Fredag 2 november har 6 tält slagits upp Bredkilsbacken 1 i Solna. Där bor personer som nu har vräkts från sina hem. Alla boende i modulbostäderna, omkring 200 personer, som för två år sedan anvisades boende i Solna kommun utifrån bosättningslagen (SFS: 2018:38), kommer att vräkas den närmaste tiden. Syftet med bosättningslagen var att ge nyanlända möjlighet att snabbare etablera sig i samhället.
En av de drabbade är Rami som flytt från Syrien pga kriget, och som har bott i Solna kommun i två år. Han säger att det dom vill är ”att bo kvar här åtminstone, vi är människor. Vi behöver bo här. Vi jobbar, andra går på utbildningar. Dom vill ha någonstans att bo. Kommunen sa att vi måste skaffa oss boende själv. Vi pratade med en person på kommunen som har ansvar för etablering och för integration, den sa: ‘vi har tagit emot er i två år sen måste ni klara er själva, vi kan inte göra något åt det’.”
Lagen innehåller dock inga direktiv för huruvida kommunerna får begränsa boendetiden eller ej, och på andra håll i landet har kommunerna tagit ett större ansvar. Sveriges allmännyttiga bostadsförenings bransch- och intresseorganisation, SABO, konstaterar att det enligt länsstyrelserna varit ”regeringens intentioner att kommunerna ska erbjuda permanent boende i möjligaste mån, då lagen syftar till att hjälpa människor till en snabbare etablering i samhället”. Om fler kommuner tar efter Solna hotas tiotusentals nyanlända att hamna på gatan.
De före detta boende på Bredkilsbacken befinner sig nu i en desperat situation, och många fler kommer att vräkas den närmaste tiden. På frågan om vad dom behöver hjälp med säger Rami: ”Att tänka på oss på ett mänskligt sätt, vi är människor och vi flydde pga kriget. Snälla ge oss den här chansen att bo kvar här. Vi behöver det för att kunna bli en del av samhället. Kom hit till dom här tillfälliga husen och besök oss och se verkligheten på riktigt.”
Det är första veckan i november och temperaturen kryper ner mot noll utanför modulboendet på Bredkilsbacken. Just nu är det ungefär tio personer som i brist på alternativ tvingats ut i kylan. Fler har valt att stanna kvar på boendet trots påtryckningar om att lämna in nycklarna till sina hem. Solnapolitikernas tolkning av bosättningslagen har skapat en ohållbar situation för alla. En lösning behövs nu.
De boende på Bredkilsbacken bjuder in media och solnapolitiker till öppet möte onsdag 7 november klockan 18
Plats: Bredkilsbacken 1
Tid: 18.00

181106 kl 20:55: Att det var gott om folk på plats på morgonen kan ha bromsat Polisen idag. Tälten står kvar och kampen fortsätter!

181105 kl 22:53: Medlemmarna i gruppen har nu fått informationen från Polisen att tälten skall vara borttagna kl 8 imorgon bitti, alltså tisdag. Detta alltså 1,5 dag innan det utlysta mötet. Man har också fått information om att ”vissa politiker” inte godkänner att det hålls ett möte på onsdag kl 18.00.

181105 – Detta blogginlägg kommer att uppdateras kontinuerligt och då här uppe i början av inlägget.

Läser i sociala medier, något så dumt att jag inte vet var jag skall börja berätta. Solna kommun kastar ut folk på gatan så de tvingas bo i tält. Det handlar om det sociala kontrakt, som gör att en kommun enligt lagen skall ordna boende för nyanlända under en period på 2 år och det har man gjort. Sedan, när tiden löpt ut, så har man inte tänkt på nästa steg. Alls. Man bara kastar ut de boende. För så gör man i Solna kommun. Otur för de som hamnade där. Hade de anvisats till annan kommun hade man kunnat ha tur i detta lotteri och då fått bo en kommun som klarat av att tolka lagen mer välvilligt och som i bästa fall även sett till att välkomnandet hade fortsatt, något som väl kunde anses vara eftersträvansvärt. Men tydligen inte i Solna kommun.

Här har vi nu en grupp människor som flytt från farliga och otrygga förhållanden i farliga länder, ofta länder som det svenska Utrikesdepartementet avråder människor att resa till. Man har anvisats att bo i Solna kommun, i något som kallas modulhus, där rummen varit så små som 19-25 kvadratmeter och de har anvisats rumskamrater och för detta rum i studentrumsstorlek, har man tvingats betala mellan 4.000:–6.000:- i månaden per person! (Ja, jag har sett videofilmer, men sätter inte ut dem, av integritetsskäl för de som bor i dem.) Så mycket har man betalat för att få dela (!) dessa små studentrumsliknande bostäder i två år, för att sedan bli utslängda till att bo i tält. Och detta i Solna, som är en av de kommuner i Sverige som har lägst kommunalskatt, 29,20 %. Var finns solidariteten med de mest utsatta grupperna? Var finns den välkomnande värmen? Det verkar kallt i Solna, inte bara för de som bor i tälten, utan även mellan människorna som bor där. Är det så? Tänker man göra något åt saken? Hur kommer det att gå för de som hamnar i kylan nu?

16 personer har flyttat ut i tält nu. De har ingenstans att ta vägen. Klockan 10.30 igår, lördagen den 4:e november, så besökte Polisen dem och meddelade dem att de måste ta ner tälten. Efter detta vet ingen riktigt vad som kommer att hända. Polisen har återigen meddelat att man ämnar komma igen på måndag och ta ner tälten.


Foto taget av journalist Leif Oldenburg, Stockholm Direkt

Sett i backspegeln från tidigare händelser vid olika tältaktioner, finns nu en risk att detta eskalerar till att Polisen med våld börjar lyfta bort dessa tält och de som bor i dem. De boende har fortfarande ingenstans att ta vägen, så – vad ska de göra? Man påstår att de har fått råd om hur man söker lägenheter men det råd de flesta fått är att de skall ”kolla på Blocket” – inga direkta erbjudanden. De förväntas nu kunna lämna jobb, studier, allt de byggt upp under sina första år i Sverige, och bege sig….vart? Till en kommun med ännu större arbetslöshet? När man precis lyckats med konststycket att ordna ett arbete trots underläget i att vara nyanländ och under etablering i detta land, där det finns så många trösklar på vägen till ett fungerande liv? När man följt alla krångliga regler, så rivs allt ner p.g.a. att kommunen ”kan” göra så här?! Min fråga blir om det är rimligt. Är det rimligt att en kommun behandlar sina nyanlända på detta sätt?

Min uppmaning till dig som läser detta nu, är hjälp till! Visa din solidaritet! Är du Stockholmare eller befinner dig i närheten av Solna: Åk och hälsa på gruppen och peppa dem att hålla ut! Varm mat och varma kläder mottages säkert också, men jag är helt säker på att det moraliska stödet är det viktigaste i nuläget. Om vi som övriga medborgare inte visar på hur galet detta förfarande är, så kommer det att leda till att vi alla tappar vår själ och vår moral. Så om inte annat, besök gruppen för att även rädda din egen själ. Detta är under alla bottenlägen och detta skall inte accepteras! Ta med ett och annat tält också, du som har. Det kan nämligen komma att behövas nya när de som är där nu eventuellt försvinner (skrev jag det där eller tänkte jag det bara?).

Ett möte, till vilket man inbjudit politiker och media, kommer att hållas nu på onsdagen den 7:e november. Tid: Kl. 18. Adressen står i rubriken till detta blogginlägg. Men åk dit innan dess, folks! Det är kallt ute, redan ikväll. Motstånd, kamrater! Jalla, jalla! Solna åt alla!

Hanna Tellholt
Aktivist
Göteborg den 4:e november 2018

Länkar:
Gruppen Ort till ort på FB – som följer och berättar om det som händer med de boende på Bredkilsgatan 1: https://www.facebook.com/TheRealOTO/

Stockholm Direkt 181102 – artikel av journalisten Leif Oldenburg, som följt läget för de boende under en längre tid nu: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/vrakta-nyanlanda-tvingas-talta/reprkb!6EbSooiZHROaNRIr27jE7g/?fbclid=IwAR24xieA-sJVFN5G1jQ3PdqE6p1Dnuli-GNMfQpj26TfYYsdqwkhqNlIBX8

Aftonbladet 181105: https://www.aftonbladet.se/a/J18m3P?fbclid=IwAR31Am6yopT5xMzHXUmvnFgdgTqAUhOCYwDQPZ7VOtcIcBKpCtKmtTSXoC4

DN 181104: https://www.dn.se/sthlm/kammarratten-tar-upp-fragan-om-flyktingarnas-boenden/?fbclid=IwAR3Pr8ZaIZo36NR0_uSgbl6Id17tyKLk1FKlRJw8YMyUuZeestVkBfDufXQ

Expressen 181104: https://www.expressen.se/nyheter/flydde-kriget-nu-bor-de-pa-gatan-/?fbclid=IwAR35o0TRyF2U-h1HaLifgSRtl88-zf283U6LAFrv2Y-jW2YCNQoQ0_Ow_2A

SvD 181103: https://www.svd.se/nyanlanda-taltar-i-solna–hyreskontrakt-har-gatt-ut?fbclid=IwAR3nHSBZ5A1FWhKp6SSnxDLvafzx0BhRL_pUTOpk_VPXYi2qkhgIPtX7TOk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s