Ännu en tältstrejk nu påbörjad i Göteborg – den iranska strejkgruppen ”Hör vår röst”

Publicerat: februari 16, 2020 i Asylnätverket, Asylrörelsen, Human rights, NGO, Uncategorized
Etiketter:, , , , , , , , ,

Förutom den sedan i början av januari pågående sittstrejken vid Gustav Adolfs torg i Göteborg, har nu ännu en grupp, denna gång iranier, påbörjat en sittstrejk. Denna gång i ett tält invid Stora Teatern vid Kungsportsavenyen. Gruppen kallar sig ”Hör vår röst” (se länk 1).

Tältet vid Stora Teatern stod klart under fredagen och redan på lördagen har några av gruppens medlemmar inlett en hungerstrejk. Man har förberett sig väl samtidigt man är så trötta på ständiga avslag och på att bli negligerade av det, angående situationen i Iran, aktivt blundande Migrationsverket.


Foto på medlemmarna i gruppen ”Hör vår röst”, foto från gruppens sida på Facebook (se länk 1).

Den iranska gruppen består av totalt 60 personer, varav 14 av medlemmarna nu har påbörjat en hungerstrejk. Märkligt nog har man enbart fått tillstånd att ha ett tält för de som hungerstrejkar och övriga gruppen tvingas just nu stå i ute i ösregnet och har hänvisats till parkens bänkar att sitta på. Polisen tillåter dem inte ens att sätta upp ett regnskydd. Det borde vara fullt möjligt att tillåta gruppen att i ett regnigt och stormigt februari, åtminstone få förlänga tältet med ett tak för regnskydd åt den övriga gruppen, kan vem som helst tycka. Man har valt att sätta upp bilder och berättelser om de olika medlemmarna utanpå strejktältet. Till exempel finns där en presentation av familjen Shirazi, med pappa Reza, döttrarna Fatemeh, Maryam och deras mamma. Hela familjen har konverterat till kristendomen och att återvända till Iran skulle vara livsfarligt för dem, då det enligt Irans sharialagar är belagt med dödsstraff att byta religion. Ändå har Migrationsverket avslagit familjens asylansökan och det är märkligt då de juridiska riktlinjerna för Iran anger att konvertiters skyddsgrunder skall respekteras. Döttrarna Maryam och Fatemeh går just nu i gymnasiet men oroar sig över att de, på grund av de tillfälliga asyllagarna, inte skall kunna få fortsätta sina studier eller ha någon framtid överhuvudtaget. Familjen befinner sig under stor press men försöker ändå orka fortsätta kämpa för sin rätt till en trygg framtid i Sverige.


Foton av den iranska strejkgruppen ”Hör vår röst”.

Palestiniernas sittstrejk
Vad gäller palestiniernas strejk vid Gustav Adolf torg i Göteborg, så fortsätter den och man har ännu inte fått något gensvar från Migrationsverket. Även media är påtagligt tysta och gruppens medlemmar upplever det som att Sverige blundar aktivt för deras problematik. Som jag skrev i mitt förra blogginlägg är majoriteten av den här gruppens medlemmar redan av UNRWA – FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar – erkända flyktingar, så varför Sverige har mage att underlåta att erkänna den är en gåta. Det är också en gåta hur Sverige kan komma undan med detta. I gruppen finns medlemmar och familjer som levt i limbo i Sverige i så lång tid som 12 år!

Häromdagen besökte Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen gruppen och hon fick ta del av några av medlemmarnas berättelser. Den övergripande problematiken handlar om att Migrationsverket med sitt sätt att behandla varje ärende individuellt, i sina bedömningar hänvisar till situationen i de olika länder där palestinierna bott tillfälligt, utan att gå till botten med ursprungssituationen, att man faktiskt inte kan återvända till sitt hemland, Palestina. Det kan till exempel låta i ett svar från Migrationsverket: ”Men du kan ju leva i Libanon”, man faktum är att palestinier i diasporan ofta lever som andra klassens medborgare i det andra landet. I Libanon t.ex. tillåts inte utbildad läkare från Palestina inte söka jobb som läkare. Om detta berättar ett kort inslag i SVT som sändes igår kväll, den 15:e februari (se länk 2).


Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson, talar med en unga palestinska flickan Hala.

Den palestinska strejkgruppens medlemmar har flera dagar i veckan demonstrerat utanför Migrationsverkets kontor vid Vestagatan vid Svingeln och man har även genomfört en kort demonstration vid SVT, där man vid det tillfället negligerades men förhoppningsvis kan förväntas få kontakt med intresserade reportrar. För är det inte meningen att våra media skall berätta om vad som händer lokalt? Det blir ju lite konstigt att det kan stå ett tält på ett centralt torg i en så stor stad som Göteborg, utan att vare sig TV, radio eller våra dagstidningar bryr sig om att uppmärksamma saken. För länk till den palestinska strejkgruppens sida på Facebook, se punkt 3 nedan på listan.

Det har även genomförts strejker i Malmö utanför Migrationsverket vid Jägersro och det planeras även strejk i Stockholm. Men det är uppenbarligen väldigt svårt att få systemet att lyssna på flyktingarnas situation, så det sista en uttröttat och desperat asylsökande har att ta, blir att skada sin egen kropp. Därför har även några av palestinierna börjat hungerstrejka. Vid Migrationsverkets boende i Vänersborg hungerstrejkar just nu flera palestinier, bland dem är Abed, som nu hungerstrejkat i 23 dagar. Abed, som växt upp som föräldralös i Palestina efter att hans far dödats, lider av PTSD och han har tröttnat på att leva i limbo och han har inte bara ignorerats i sitt asylbehov av Migrationsverket, utan även av sjukvården. I Abeds ben sitter en kula kvar. Han har fått svaret av vårdpersonal att detta räknas som ”vård som kan anstå”, man har nekat honom operation och svarat honom att han inte får någon sådan, då han inte har något personnummer. Så lågt värderas asylsökande att man inte bryr sig om att operera ut en kula i ett ben utan man nöjer sig med ett sjukt ignorant svar till en plågad medmänniska. Är det då konstigt att människor ger upp? När ska flyktingarna få se ett humanitärt ansikte i de svenska systemen?


Abed har nu hungerstrejkat vid Migrationsverkets boende i Vänersborg i 23 dagar.

Kampen för rätten till asyl fortsätter!
Göteborg den 16:e februari 2020

Hanna Tellholt
Asylrättsaktivist

Länkar:
1: Länk till strejkgruppen Hör vår röst’s egen sida på Facebook:
https://www.facebook.com/H%C3%B6r-v%C3%A5r-r%C3%B6st-104164667675685/

2: Länk till inslag SVT 2020-02-16: Här i Libanon har palestinska flyktingar väntat på fred i över 70 år
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/efter-fredsplanen-palestinska-flyktingar-ges-sma-mojligheter-att-atervanda-till-en-framtida-palestinsk-stat?fbclid=IwAR3ij48_uNVH2R7n5kPY9MEqLltWrPdyOE7i3F2w56tLUnpMrtVtR5KCGGk

3: Länk till den palestinska strejkgruppens sida på Facebook:
https://www.facebook.com/Palerefugees/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.