Överhängande risk för ny gruppdeportation till Irak den kommande tiden

Publicerat: oktober 6, 2023 i Asylnätverket, Asylrörelsen, Human rights, NGO, Uncategorized
Etiketter:, , , , , , ,

Tisdagen den 3:e oktober blev det en enstaka deportation – men ingen gruppdeportation. Därför ökar nu trycket inne på förvaret i Märsta och risken att nästa gruppdeportation snart sker ökar för varje dag som går. Och deportationer till Irak sker nu från flera EU-länder. Det är därför dags att vi alla hjälps åt med att mobilisera till stora protester mot deportationerna till Irak i flera forum, i flera städer, i flera EU-länder.

För det börjar bli tydligt för alla och envar nu, att Sverige jobbar hårt på att få irakier att återvända till Irak. Att Irak är ett prioriterat återvändandeland bekräftas av grävande journalister på (webb)tidningen Arbetet (se länk 1). Där bekräftas att Sverige redan för ett år sedan tillsatte en ”EU-gemensam återvändandesambandsman” – en så kallad EURLO (European Union Return Liaison Officer) i Bagdad. Jag som skriver denna blogg, har faktiskt hittat själva jobbannonsen till EURLO-personen i Baghdad – annonsen ligger kvar, utlagd på Linkedin (se länk 2) (och ja, den låg bara en Googling bort). Det skulle vara mycket intressant att höra vad den personen som just nu innehar den tjänsten, har att säga om den senaste utvecklingen med push backs från Sverige till Irak. Finns några möten dokumenterade? Vilka har deltagit? Fler detaljer angivna om hur man planerar att tvinga irakier tillbaka? Något återtagandeavtal skrivna? Så fort journalister börjar fråga kring detta kniper tjänstemännen ihop som musslor och vi kan bara hoppas att det finns duktiga grävare som orkar fortsätta insistera på svar på de här viktiga frågorna, för de verkar inte komma fram så frivilligt som de egentligen borde göra. Varför detta smusslande?

Klart är att de som tvångsdeporterades den 26:e september helt säkert inte upplevt sig behandlade med någon särskild information om något återtagandeavtal, mer än att i praktiken, rent fysiskt ha blivit burna in i förvaret av uniformerad polis från något de trodde skulle ha varit återvändandesamtal, direkt till förvaret. Rena rama övergreppen har det varit. Och Migrationsverket egen personal som har hållit i samtalen har ljugit för personerna som kallats, det har utlovats samtal, uniformerad polis har väntat bakom dörrarna och gripit personerna. Flera som besökts i förvaret har berättat om detaljerna i detta förfarande. Vilken instans kommer att lyssna på de som varit med om detta? Var kan de klaga? Var blir deras röster hörda?

Uppgifterna om antalet irakier i förvar i Sverige varierar mellan olika källor så bilden är inte entydig, men om man bara räknar grovt ifrån de uppgifter i media som cirkulerat mest så var det fråga om 70 irakier i början och 26 personer som deporterades den 26:e september, alltså kanske ungefär ett 50-tal – eller så har man redan hunnit föra in fler personer i förvaren runtom i landet. Det sitter nu i alla fall irakier i varje förvar som finns i landet, kanske ett 20-tal i Märsta totalt – men det kan ändras snabbt inför en gruppdeportation, man märker det när många personer samtidigt börjar flyttas mellan olika förvar och mellan avdelningarna på förvaren – och hittills har det alltså skett en gruppdeportation, ett försök till enstaka deportation där personen själv stoppade sin egen deportation genom att göra motstånd, samt en enstaka deportation med en så kallat ”frivilligt återvändande”.

Men i det här sammanhanget finns ingen ”frivillighet” i sann bemärkelse. Till exempel personen som sades ha valt att återvända frivilligt nu tisdagen den 3:e oktober, blev tvingad i ett tidigare skede att skriva under dokument där han uppgavs gå med på att bli deporterad. Han hade då blivit gripen på väg till ett annat land. Så hur mycket Migrationsverket och Sverige putsar sin siffror om frivilligt återvändande nu så är det bra att folk vet att det är mycket sällan en person frivilligt återvänder till ett farligt land.

Bild från STOP DEPORTATION på TikTok:
https://vm.tiktok.com/ZGJcmymRX/

Och Irak är fortfarande farligt. Bara under september månad har bland annat följande hänt:
* 4 kurder dödades lördagen den 2:a september av regeringens egna milis. Detta hände i Kirkuk, i samband med återinstallerandet av partiet KDP i deras tidigare partilokal inför de kommande provinsvalen och HRW bekräftar att det var de egna regeringsstyrkorna som dödade de 4 männen (se länk 3).
* 1 influencer på TikTok blev mördad. De konservativa klanerna i Bagdad klarade inte av att personen fått så stort gillande inom det internationella HBTQI-kollektivet (se länk 4).
* 1 person, tidigare från Irak men nu med svenskt medborgarskap, mördades på ett hotell i Bagdad (se länk 5).
* Den 26:e september bombade Turkiet minst 16 enligt dem strategiska mål i norra Irak/Kurdistan – man beskrev det som ett svar på ”terroristattack” i Ankara där 2 turkiska poliser dödats, men den kan lika gärna ha utförts av Turkiets egna inre propagandaapparat och ”motattacken” kan möjligen egentligen ha skett i syfte att trygga Turkiets snikiga oljepipeline från Kirkuk. Skrev jag det där? Ja, det gjorde jag. För det är det som det ofta handlar om när ett land blir aggressor i ett annat – man vill tillförskansa sig naturresurser (se länk 6).

De här händelserna beskriver delar av bilden av att Irak egentligen ännu inte själva kan garantera trygghet för de som återvänder dit. Och har man blivit ”västerniserad”, som många blir av att leva många år i Sverige, kan det i sig utgöra att man gör sig själv till måltavla för olika milisgrupper och konservativa klanmedlemmar och ryktet sprider sig snabbt om någon sticker ut för mycket. Men detta hindrar inte Sverige och det svenska Migrationsverket ifrån att försöka locka personer att återvända med pengar (se länk 7). Ja, nu är det tillbaka – tjatet från Sveriges sida om att det är så bra att starta eget i farliga länder, vi hörde senast tjatas om dessa saker för ett tiotal år sedan. Och det ser inte sämre ut än att man nyligen uppdaterat sin infosida på Migrationsverket, det gjordes faktiskt senast samma dag som den första stora gruppdeportationen skedde: tisdagen den 26:e september – en skammens dag. Och de förvarstagna som tvångsdeporterades hade berättat hur Gränspoliser besökt dem och försökt tvinga dem att skriva på om ”frivillighet” genom att locka med de här pengarna.

Men inga pengar kan ersätta en människas känsla av identitet – har man levt halva sitt liv i Sverige kan inga pengar ersätta det man byggt upp här. Då hjälper det inte att man har x antal tusen och startar en liten butik i något område där man ändå inte kommer att accepteras eftersom man inte klarar av att anamma de seder och traditioner som de andra gör i det kvarter man nu råkar hamna. Det blir ett utsatt liv och även i Irak ett slags fortsatt utanförskap, bara nu på ett nytt vis, för den som inte klarar av metamorfosen till livet i Irak med allt vad det innebär. Detta är aspekter som sällan diskuteras i de brunblå sammanhangen, som mest verkar handla om människor som flaggor och i kvantitet som låter sig flyttas likt boskap över med penna på karta dragna gränser.

Och jag vill än en gång påminna om att irakiernas egna myndigheter länge sagt att man inte vill ta emot tidigare irakiska medborgare som inte vill återvända frivilligt. Vad som fått Irak att vända i denna fråga ser inte ut som en samverkan utan faktiskt mer som en påtryckning från EU-ländernas sida. Irak har i sig självt som land, ingen anledning att återkalla tidigare irakiska medborgare, innan de fått sina demokratiska system ordentligt på plats och då faktiskt fortfarande under objektiv frihet, inte påtvingad. Men push backs är nu igång från ett stort antal länder i EU och protesterna har börjat så smått, nu senast på flygplatsen i Wien (se länk 8) och man kan bara hoppas att de snart växer sig orkanstora. För vi måste inte acceptera Fort Europas flyktingfientliga politik.

Göteborg fredagen den 6:e oktober 2023

Hanna Tellholt
Aktivist

Länkar:
1) 2023-09-28 Tidningen Arbetaren: ”Ökad samverkan med Irak bakom tvångsdeportation”.
Ökad samverkan med Irak bakom tvångs­deportation | Arbetaren

2) September 2022 Linkedin: Jobbannons för Swedish Migration Agency gällande EURLO i Baghdad.
(22) Post | LinkedIn

3) 2023-09-08 HRW: Iraq: Security Forces Open Fire on Kirkuk Protesters.
Iraq: Security Forces Open Fire on Kirkuk Protesters | Human Rights Watch (hrw.org)

4) 2023-09-28: CNN: Prominent Iraqi TikToker fatally shot in Baghdad amid crackdown on LGBTQ community
Prominent Iraqi TikToker fatally shot in Baghdad amid crackdown on LGBTQ community | CNN

5) 2023-10-02: Angående mordet på irakisk person med svenskt medborgarskap.
Artikel på arabiska. Grovt översatt via Google Translate:
”En säkerhetskälla sade på måndagen att en person med svenskt medborgarskap dödades inne på ett hotell i centrala Bagdad.
Källan berättade för Al-Rasheed att ”ett dödsfall rapporterades inne i ett rum på Tigris Al-Khair Hotel i Saadoun-området och huvudstaden Bagdad.”
Han tillade: ”En säkerhetsstyrka anlände till hotellet och hittade en död irakier med svenskt medborgarskap till följd av att ha skjutit i huvudet med en vapentyp (pistol) kvar vid kroppen.”
Källan påpekade: ”Hotellets ägare sa att offret har bott på hotellet sedan igår, och han åt frukost och lämnade inte sitt rum”, och påpekade att ”ägaren till hotellet greps i syfte att utreda och veta att händelsen är kriminell eller självmord.””
مقتل شخص يحمل الجنسية السويدية داخل احد الفنادق وسط بغداد – قناة الرشيد الفضائية (alrasheedmedia.com)

6) 2023-10-03: Al AarabiyaEnglish: Turkey conducts fresh air strikes in northern Iraq.
Turkey conducts fresh air strikes in northern Iraq | Al Arabiya English

7) Migrationsverket – kontantstöd till återetablering, uppdaterad 2023-09-26.
Stöd till återetablering – Migrationsverket

8) 2023-10-03 Halgord Omar på TikTok: Demonstration på flygplatsen i Wien mot deportationer till Irak.
ھەڵگورد عمەر ئەڵمانیا (@halgord_omar)s videor med Originalton – ھەڵگورد عمەر ئەڵمانیا | TikTok

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.