Irakier i förvaret i Märsta – irakiska ambassadören på besök försöker utöva påtryckningar om återvändande! Risk för snar gruppdeportation!

Publicerat: augusti 30, 2023 i Asylnätverket, Asylrörelsen, Human rights, NGO, Uncategorized
Etiketter:, , , , , , ,

Senast uppdaterad: 2023-09-03.

I förvaret i Märsta sitter just nu minst ca 35 personer, ca 40 män mellan 18 och 60 år och ca 5 stycken kvinnor. De får varje dag höra att de vilken dag som helst skall tvingas återvända till Irak och från Irakiska ambassaden har den irakiske ambassadören gjort besök vid förvaret där man ”informerat” dessa förvarstagna personer om att de ”måste” återvända till Irak och att de ”måste” gå med på att ta emot tillfälliga pass från den irakiska ambassadens sida.

Det är inte obekant att det finns en push back från EU:s länder om att försöka få till stånd ett återtagandeavtal, det har pågått länge och redan 2007 flög dåvarande utrikesminister Carl Bildt ner till Baghdad med regeringsflyget och han påstod att det var säkert att återvända till Irak (länk 1). År 2008 slöts ett slags ”samförståndsavtal” där det står att ett återvändande i första hand skall vara frivilligt (länk 2) och en som har kritiserat försöken att få till stånd ett återtagandeavtal är Bodil Ceballos (MP), som 2010 KU-anmälde regeringen (länk 3a och 3b) för hanteringen i samband med detta ”avtal”. En som sedan, 2020, dammade av det kritiserade ”samförståndavtalet” och döpte om det till ”återtagandeavtal” var sedan dåvarande Justitie- och Migrationsminister Morgan Johansson (länk 4) och så här håller man på, fram tills nu, 2023, när den irakiska ambassadören från den Irakiska ambassaden i Sverige, väljer att gå in på förvaret, träffar de förvarstagna och påstår att de måste gå med på att ta emot tillfälliga pass och att de måste gå med på att återvända till Irak. Vems ärenden går denne ambassadör egentligen?

Är det en sådan typ av påtryckningar från en ambassadör som kan kallas ”i första hand frivilligt” som det så vackert stod formulerat i ”kvasisamförståndsavtalet”?
Är detta i linje med FN:s Flyktingkonvention och regeln om Non refoulement – den regel som säger att inget land har rätt att utvisa personer till länder där de utsätts för fara för sina liv?

Jag skall för säkerhets skull verkligen göra mig själv tydlig här: Det existerar alltså inte något återvändandeavtal. Det existerar rykten och samtal, narrativ drivs om avtal. Hittills har varken Sverige eller Irak kunnat presentera något officiellt i frågan utan det rör sig i sådana fall om diskussioner utan transparens, möjligen överenskommelser under bordet, en slags lek med ord, glidningar av definitioner och det ser mest ut som att man försöker genomföra en kupp som handlar om ett försök från Sveriges sida att vinna någon slags tävling om elakaste flyktingpolitiken i EU. Och det inger många av en djup känsla av rättsosäkerhet: Just nu är det med Irak man vill försöka sätta ett exempel och detta utan garantier om att man ämnar efterfölja ens existerande konventioner och lagar – och då särskilt regeln om Non Refoulement – den som säger att ingen får skickas tillbaka till fara för sitt liv.

Jag har pratat med några av de intagna, bland annat en man i 30-40-årsåldern. Han har bott i Sverige i 17 år, är fast anställd på ett företag och han har ändå fått avslag på sin ansökan om både uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Då han blev kallad till Migrationsverket för ett så kallat återvändandesamtal, gömde sig 4 gränspoliser bakom dörren, grep honom och förde honom med våld till förvaret, där han nu varit i 3 månader. Han har fått besök från ambassadören, han har fått höra att man ”måste” återvända till Irak nu och han frågar sig varför han själv inte räknas till en av de som faller under FN:s Flyktingkonvention – han har flytt från ett område där IS just nu är på återtåg och där stridigheter mellan IS och lokal milis pågått, men har har inte fått några mer svar än att han ”måste” återvända. Varför?

En av de senaste händelserna i Irak var att svenska ambassaden i Baghdad stormades i slutet av juli, då många irakier upprörts av koranbränningarna i Sverige (länk 5-7) och UD avråder från resor till de flesta områden i Irak (länk 8) och oss emellan – där UD inte avråder är bara Migrationsverkets egen databas Lifos fullspäckad med rapporter om alla faror i Irak (länk 9), och då har jag ännu inte ens börjat nämna alla rapporter från människorättsorganisationer, så varför Migrationsverket plågar en grupp människor i förvar på detta vis just nu är helt oklart och allt liknar mest en kupp som man försökt genomföra i det tysta. Därför ska vi inte vara tysta om detta.

I en video på TikTok (länk 10) berättar en av de intagna – tyvärr endast på arabiska just nu – om de påtryckningar och de övergrepp man utsatts för i förvaret. Även på AlKompis har en arabisktextad artikel publicerats den 16:e denna månad (länk 11), som adresserar vad som håller på hända – i övriga media har det varit knäpptyst om saken. De intagna får alltså höra varje dag att man vilken minut som helst kan skickas tillbaka. Jag tycker inte vi skall låta dessa människor känna sig ensamma och utsatta längre. Det är dags att media lyser på detta och kräver politiker och ambassadören på besked om vad de håller på med. Det är dags att vi alla samlas för dagliga protester utanför förvaret i Märsta och det borde anses vara lika farligt för vilken irakier som helst att just nu tvingas återvända till Irak som det är för de svenskar som ju avråds från att åka dit – handlar det inte i båda fallen om människors rätt till skydd? Stoppa omedelbart med den tortyr som pågår av de förvarstagna irakierna i förvaret i Märsta! Så länge Irak inte är ett säkert land skall ingen tvingas återvända dit!

Hanna Tellholt
Aktivist
Göteborg den 31:a augusti 2023

Uppdatering:
2023-09-02: Sverige Radio har gjort ett reportage (länk 12) där Migrationsverket låter meddela att man ”tror på fler utvisningar till Irak”. I det reportaget talas inte om några återvändandeavtal (eftersom sådant inte finns) utan om ”gott samarbete”, fortfarande oklart hur det samarbetet ser ut eftersom Iraks ambassads representanter i Sverige vägrar uttala svara på intervjuförfrågningar. Samtidigt har idag stridigheter blossat upp i en av de städer man ämnar deportera till: Kirkuk – där hittills en kurdisk person mördats av PMF (länk 13).
2023-09-02: Nu blev det två kurdiska personer som dött i Kirkuk idag – i samband med protesterna där (länk 14).

2023-09-03: Dödstalet i Kirkuk nu uppe i 4 (länk 15).

Länkar:
1) Expressen 070221: Krigsutbrottet i Irak gjorde Bildt till mångmiljonär | Nyheter | Expressen

2) SÖ2008-10: iraqswedenagreement.pdf (aina.org)

3 a) Riksdagen 110221: Regeringens hantering av återtagandeavtal med Irak KU-anmälan 2010/11:24FE2A Bodil Ceballos (MP) – Riksdagen

3 b) Riksdagen: Inläst bild från Riksdagens scanningssystem

4) Svenska Dagbladet 200612: Länder ska förmås återta utvisade | SvD

5) Aftonbladet 230720: Svenska ambassaden i Irak stormad (aftonbladet.se)

6) TheGuardian 230720: Protesters angered by Qur’an burning storm Sweden’s embassy in Baghdad | Sweden | The Guardian

7) AlJazeera 230720: Protesters storm Swedish embassy in Baghdad over Quran burning | Islamophobia News | Al Jazeera

8) UD Reseinformation Irak: Ambassadens reseinformation – Sweden Abroad

9) Lifos- Irak: Sökning – Lifos extern (migrationsverket.se)

10) TikTok: #اوقفو_ترحيل_الاجئين_العراقيين_في_السويد | TikTok

11) AlKompis 230816: https://alkompis.se/news/%D8%A7%D9%84%D9%87%D8%AC%D8%B1%D8%A9-%D9%84%D9%84%D9%83%D9%88%D9%85%D8%A8%D8%B3-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%B2-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%B9%D9%88%D8%AF%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B1%D9%81%D9%88%D8%B6?fbclid=IwAR04IU65NmKjVAhjmHPTBsFSwcC0NQPaO72eUWIYPcjNMcRNi8IK486THXI

12) Sveriges Radio 230901: Migrationsverket tror på fler utvisningar till Irak.
https://sverigesradio.se/artikel/migrationsverket-tror-pa-fler-utvisningar-till-irak?fbclid=iwar1ysfdmrr1eqz6km6t0j5g0lapp22diowuzcd9zswvheh98cig6flfjsoq

13) Kurdistan24.net 230902: Kurdish protester killed by PMF in Kirkuk.
https://www.kurdistan24.net/en/story/32468-Kurdish-protester-killed-by-PMF-in-Kirkuk

14) Kurdistan24.net: 230902: Second Kurdish protester dies in Kirkuk.
https://www.kurdistan24.net/en/story/32472-Second-Kurdish-protester-dies-in-Kirkuk

15) DeucheWelle 230903: Iraq – ethnic clashes in Kirkuk kill 4 protesters.

https://www.dw.com/en/iraq-ethnic-clashes-in-kirkuk-kill-4-protesters/a-66706261

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.